Dan nauke i Teslin rođendan u kući Kralja Petra

Dr Predrag Milosavljević, koji je istraživao Teslin rad u Kolorado Springsu na izradi bežičnog predajnika i proporcijske osnove koje je pronalazač primenjivao u svom radu, kažže da su u okviru Teslinog dnevnika pronaššli na koji je način po danima razrađivao svoj rad i prilagođavao ga tačnim harmonijskim merama.

tesla, kuca

To je, napominje, specifičnost koja do sada nije bila analizirana u vezi sa njegovim radom, a to će, kako navodi, verovatno doprineti boljem razumevanju Teslinog inženjerskog i filozofskog pristupa.

Organizator Dana Nikole Tesle u Kulturnom centru Kuća Kralja Petra je Udruženje za kulturu, nauku i obrazovanje “Nikola Tesla”, a suosnivač udruženja Nenad Portić objašnjava da se radi o kulturno-umetničkom događaju gde će biti i izlaganja o srpskom srednjem veku odnosno o kontinuitetu od Svetog Save do Nikole Tesle, kao i da će biti predstavljene replike Teslinih mašina koje je izradio Radomir Putnik.

Član veća gradske opštine Savski venac Strahinja Kukić rekao je da je za opšštinu velika čast što može da podeli prostor kulture sa vrednim organizacijama koje promovišu Nikolu Teslu.

“Treba promovisati naše velikane, obrazovanje i znanje, to je ono za šta se mi zalažemo”, rekao je Kukić i dodao da će oni nastaviti da besplatno ustupaju prostor kulturi i obrazovanju.