Otvoren Srpski kulturni centar “Kolo” u Morahalomu

Otvaranju “Kola“ prisustvovali su ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar privrede Goran Knežević, generalni sekretar i izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Nikola Selaković, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič, potpredsednik Vlade Vojvodine Đorđe Milićević, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi i ostali visoki zvaničnici Republike Mađarske i Pokrajinske Vlade AP Vojvodine.

morohalom

Sijarto je ocenio da ovaj događaj nema značaj samo za Srbiju i Mađarsku, već da ima i evropski značaj.

“Odnosi između Srbije i Mađarske zasnivaju se na međusobnom poštovanju i zato su odnosi dveju zemalja danas bolji nego ikada, a političari obe zemlje danas mogu iskreno da razgovaraju o najznačajnijim temama”, rekao je šef mađarske diplomatije.

Kaže da bi “Srbija trebalo da bude primer drugim zemljama po tome kako se brine o pravima i položaju nacionalnih manjina”.

“Kada smo svesni oduzimanja prava nacionalnim manjinama u pojedinim zemljama karpatske regije, Srbija je izgradila model koji bi trebalo da prate druge zemlje. Politika Mađarske je da što su nacionalne manjine jače u našoj zemlji, i Mađarska je jača. Podržavamo da nacionalne zajednice pričaju svojim maternjim jezikom, čuvaju kulturu i tradiciji i neguju kontakt s maticom, rekao je Sijarto.

On je naglasio da Evropa može biti snažna samo sa jakim nacijama.

“Srbija je na Balkanu naš prvi ekonomski partner, nadamo se da će što pre ući u EU, a mi ćemo sve učiniti kako bi se to što pre desilo”, zaključio je Sijarto.

Ministar Vladan Vukosavljević rekao je da srpski i mađarski narod vekovima žive na istim prostorima, što je kulturna misija svakoga ko se kulturom bavi.

“Verujemo da će do kraja godine biti otvoren Mađarski kulturni centar na Paliću, kao deo istog ovog projekta, a koji će imati istu misiju kao srpski kulturni centar koji smo danas otvorili u Morahalomu“, rekao je Vukosavljević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je naglasio da se SKC „Kolo“ otvara u atmosferi izuzetno dobrih odnosa država Srbije i Mađarske, i srpskog i mađarskog naroda.

Kako je naveo, otvaranje srpskog kulturnog centra u Mađarskoj, a uskoro i mađarskog u Srbiji, na Paliću, jedan je u nizu koraka u produbljivanju i obogaćivanju trajnih veza naših dvaju naroda.

“Realizacija ovog zajedničkog projekta važan je korak u približavanju, a time i međusobnom obogaćivanju naših kultura, ali i u očuvanju i razvoju njihovih pojedinačnih identiteta“, naglasio je Milićević i dodao da je istovremeno i potvrda obostrano dobrog odnosa prema nacionalnim manjinama.

Milićević je naveo da Republika Srbija čini sve da manjine u našoj državi svoja prava ostvaruju u punoj meri, u svim oblastima društvenog života važnim za očuvanje i razvoj njihovih identiteta.

“Mađarska nacionalna zajednica u Srbiji u tome, iz mnogo razloga, ima posebno mesto. Među tim razlozima je svakako i njena konstruktivna uloga u dostizanju visokog nivoa međusobnih odnosa naših država i naroda “, kazao je Milićević.

Nakon svečanog otvaranja Srpskog kulturnog centra “Kolo”, gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi uručio je “Ključ Balkana” gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću.

Janjić je naglasio da u Zrenjaninu živi 10 odsto stanovnika mađarske nacionalne zajednice i da je jedan od prvih gradova pobratima bio Beke Čaba, što potvrđuje da taj grad oduvek neguje prijateljske odnose sa Mađarskom.

“Zrenjanin je otvoren za kulturnu, privrednu, ekonomsku, saradnju u sportu sa Mađarskom”, rekao je Janjić.

SKC “Kolo” predstavljaće raznobojnost nacionalnog, manjinskog i međunarodnog kulturnog života na obe strane granice. U prvom planu su programi iz oblasti pozorišta, muzike i drugih umetničkih grana.

Svečanom otvaranju prisustvovali su članovi Vlade Mađarske i Srbije, predstavnici diplomatskog kora, crkveni i drugi velikodostojnici, strateški partneri Centra.