Erdogan se sastao sa članovima Predsedništva BiH

Erdogan se po dolasku u Sarajevo najpre sastao sa predstavnicima turske vojne misije u sastavu EUFOR u BiH, a odmah potom obišao je grob prvog predsednika Predsedništva BiH, Alije Izetbegovića.

erdogan jpg

Erdogan će sutra na Jahorini učestvovati na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojim BiH završava jednogodišnje predsedavanje ovim procesom.

Na sarajevskom groblju Kovači sa Erdoganom su bili bošnjački član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednik SDA BiH, Bakir Izetbegović.
U pratnji Erdogana bili su šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, ministar odbrane Turske Hulusi Akar, ministar trezora i finansija Berat Albajrak te ministar transporta i infrastrukture Cahit Turhan i drugi članovi visoke turske delegacije.

Tokom posete Sarajevu, Erdogan na sakou nosi “Cvet Srebrenice” koji simbolizuje sećanje na srebreničke žrtve,prenela je Agencija Anadolija.
Tokom dana najavljen je sastanak Erdogana s Izetbegovićem i učešće na svečanoj večeri u zgradi Predsedništva BiH.

Nakon sastanka s Izetbegovićem planiran je sastanak Erdogana i slovenačkog predsednika Boruta Pahora.

Predsednik Turske razgovarao je i sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom.

Dodik je pre sastanka sa Erdoganom izjavio da će samit Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi biti prilika za otvorene razgovore zvaničnika tih zemalja i uspostavljanje bolje saradnje, kao i da će pokušati da odgovori i na pitanja u vezi sa taksama koje je uvelo Kosovo.

Erdogan je uoči posete Sarajevu i susreta sa zvaničnicima bosanskohercegovačkog predsedništva izjavio da Turska nema taj luksuz da izdaleka posmatra dešavanja na Balkanu.

“Mir, stabilnost i prosperitet Balkana za nas su veoma važni. Naša zemlja nema taj luksuza da izdaleka posmatra dešavanja na ovom području”, istakao je Erdogan.

Priština, koja od BiH preuzima jednogodišnje predsedavanje Samitom procesa za saradnju, trebalo bi već u septembru da bude domaćin sastanka ministara spoljnih poslova 13 zemalja članica ove organizacije.

“Glas Srpske” međutim navodi da zbog odbijanja predsednika Kosova Hašima Tačija da prisustvuje Samitu u Sarajevu, otvorena mogućnost da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama u narednih godinu dana ne učestvuju u radu te organizacije.

Sa oružjem za pojasom Erdoganovo obezbeđenje odbilo aerodromsku kontrolu u Sarajevu

Na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu je, kako prenosi portal Klix, izbegnut otvoreni sukob pripadnika Granične policije BiH i obezbeđenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, zbog odbijanja prolaska kroz redovnu proceduru aerodromske kontrole.

Incident je za portal potvrdio direktor Granične policije BiH, Zoran Galić, koji je pohvalio profesionalizam i reakciju pripadnika Jedinice granične policije BiH, zahvaljujući kojima je, kako kaže, sve ipak prošlo bez problema.

“Oni koji dolaze u BiH moraće da poštuju zakone BiH, a ne da pokušavaju da budu iznad njih. Pohvaljujem reakciju Jedinice Granične policije BiH jer da oni nisu bili profesionalni i na nivou na kojem treba da budu, došlo bi do otvorenog sukoba”, rekao je Galić.

On je dodao da članovi Predsedništva BiH kada putuju u inostranstvo uvek poštuju zakone drugih država.

Do sukoba graničara i pripadnika obezbeđenja je, kako se navodi, došlo na pisti, kada su prilikom sletanja članovi obezbeđenja Erdogana odbili da prođu reedovnu kontrolnu proceduru.

Usledio je, kažu, najpre verbalni, a zatim i kratki fizički okršaj pripadnika Granične policije i obezbeđenja turskog predsednika.

Klix tvrdi da je nakon prepirke došlo do naguravanja, te da su članovi obezbeđenja Erdogana iz aviona izvukli oružje koje su stavili za pojas, a sve se smirilo kada je na pistu kročio turski predsednik.

Galić je za Avaz rekao da je u incidentu učestvovalo desetak pripadnika obezbeđenja turskog predsednika.

“Bili su agresivni, ponašali su se kao da su u svojoj zemlji. Uopšte ne poštuju naše zakone. Doššlo je do naguravanja kada je obezbeđenje predsednika Erdogana odbilo proceduru i redovne kontrole. Zaslužžili su da svi budu privedeni i lišeni slobode”, rekao je.

Sve to, kazao je, dogodilo se u prisustvu predstavnika Predsednišštva BiH.