Čadež i Han potpisuju projekat za konkurentniji region

BEOGRAD –

Marko Čadež, predsednik Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF), i Johanes Han, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku, ozvaničiće danas svojim potpisima partnerstvo na trogodišnjem projektu za podizanje konkurentnosti privreda regiona, na Samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju.

Projekat, koji će realizovati KIF i za koji je EU izdvojila 2,5 miliona evra, znači da će više od 1.200 malih i srednjih kompanija iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija u naredne tri godine moći da računa na konkretnu podršku zajedničke regionalne komore kako bi unapredile proizvodne i izvozne kapacitete, povećale prodaju na svetskom i tržištima regiona, postale dobavljači multinacionalnih korporacija, dobile sredstva iz evropskih fondova i privukle strane investicije.

privredna, komora, srbije, pks, 660x330

Potpisivanje ugovora između KIF-a i Evropske komisije planirano je u septembru, početak realizacije projekta u oktobru, a prve usluge zajedničke regionalne komore privrednicima će biti dostupne već do kraja godine, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

“Evropska unija će kroz ovaj projekat pomoći jačanje kapaciteta Komorskog investicionog foruma i komora članica pojedinačno za podršku privredi, ali će glavni korisnici ovih sredstava, odnosno usluga kreiranih tokom projekta, biti zapravo privrednici”, kaže Čadež.

Zahvaljujući ovom projektu, prema rečima Čadeža, oko 200 kompanija iz regiona biće u prilici da se povežu i dogovore poslove na bilateralnim poslovnim sastancima u organizaciji KIF-a, njih 60 dobiće podršku da uđu u međunarodne dobavljačke lance, a isto toliko će zajednički nastupiti na tri velika međunarodna sajma.

Planirane su i tri velike investicione konferencije radi promocije regiona i uspešnih poslovnih priča pred stranim investitorima.

Oko 60 kompanija može da računa na tehničku pomoć u pripremi projekata i apliciranju za sredstva iz fondova i programa EU, kao što su Horizon 2020, COSME ili Kreativna Evropa, navodi se u saopštenju.