Počeo “Tesla global forum” na Fruškoj gori

Kamp je i ove godine privukao više od stotinu studenata , mladih naučnika, istraživača i inovatora iz naše zemlje, Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije i dijaspore. Tu su i mnogi vrsni poznavaoci dela Nikole Tesle, zatim naučnici, profesori, ali i pravnici i umetnici. Stigli su iz Srbije, Rusije pa i daleke Australije. Za sve njih forum je kako kažu mesto slobodnog okupljanja, i razmene ideja , mogućnost za bolje razumevanje sveta u kojem živimo.

tesla, global, forum

Ovo je neka vrsta slobodne škole. Mesto gde se nesputano razmenjuju misli da bi se neke stvari bolje shvatile i da bi smo izašli iz sve prisutnije kulture površnosti, rekao je za RTV profesor Aleksandar Petrović sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

“Nikola Tesla je ikona srpskog društva. On je pre nekoliko godina u jednoj anketi proglašen za najznačajnijeg Srbina, ali njega ima veoma malo u našem sistemu obrazovanja. Taj paradoks upravo premošćava jedna ovakva manifestacija”, smatra profesor Petrović.

Za profesora Dragana Šešliju sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, čiji su studenti robotičari ove godine postali najbolji u Evropi, veoma je važno to što se na jednom mestu sabira mnogo mladih pametnih glava koji svojim znanjem i kreativnošću mogu da naslede put koji je započeo Nikola Tesla.

“Za decu rođenu u 21. veku Tesla je neki magični lik. Dužnost starijih generacija jeste da im objasne da je mnoge stvari koje oni danas koriste i koje im omogućavaju lagodniji život osmislio upravo taj genije iz Smiljana”. kaže profesor Šešlija.

Učesnike sajber kampa na Andrevlju ove godine ponajviše će, kako smo saznali u razgovoru sa njima, zanimati predavanja o Mahatmi Gandiju čijih se 150 godina rodjenja obeležava upravo ove godine.

Svoja saznanja izmedju ostalih preneće im i Mirko Vasić iz Požege. Gandija i Teslu, kako kaže, povezuje pre svega to što su obojica veliku pažnju pridavali etici. Osim toga postoje istorijski podaci da se srpski naučnik družio sa Gandijevim učiteljem, a ima i nekih saznanja da se Tesla bavio pomalo jogom, kaže ovaj student Filološkog fakulteta.

“Za njega je forum retka prilika gde može da se sazna šta je sve Tesla zamislio , da shvatimo za šta je sve čovek sposoban i kako može da iskoristi svoj potencijal”, kaže Mirko Vasić.

Nikola Tesla, najkorisniji čovek koji je živeo na Zemlji i bez čijih izuma bi planeta stala, promišljao je i o društvenim problemima, o kulturi, podsećao na stradanja srpskog naroda. Sve to biće i teme brojnih radionica i predavanja koje će se do petka održavati u sajber kampu na Andrevlju, a potom se Tesla global forum seli u manastir Šišatovac i Maticu srpsku, još dva značajna mesta u životu genija iz Smiljana.

Tamo će biti uručene nagrade Foruma, tradicionalne Bele golubice. Ove godine dobijaju ih dva novinara, predsednik Saveza novinara Rusije, Vladimir Solovjov, i zamenik glavnog urednika pariskog magazina Figaro, Žan Kristof Buison.

Završnicu festivala naredne sedmice obeležiće reli električnih motora od Novog sada do Fruške gore.

Ovogodišnji Tesla global forum organizuje se uz pomoć Pokrajinske vlade i grada Novog Sada, a medijski pokrovitelj je Radio-televizija Vojvodine

[embedded content]