Narodna banka Srbije obeležava 135 godina rada

Izložbu, koja će za javnost biti otvorena do 27. jula, čine umetnička dela nastala tokom 20. veka poznatih slikara koji zauzimaju značajno mesto u istoriji srpske i jugoslovenske umetnosti, saopšteno je iz NBS.

narodna banka srbije nbs jpg

Narodna banka formirana je 2. jula 1884. godine kao Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije, i tada je bila akcionarsko društvo, a sada je centralna banka Republike Srbije i jedna od njenih najvažnijih institucija.
U vreme osnivanja Privilegovana narodna banka organizovana je po ugledu na Belgijsku narodnu banku a do 1920. godine poslovala je kao kreditna ustanova.

Od 1929. godine ime menja u Narodnu banku Kraljevine Jugoslavije a od 1931. godine ovoj banci poverena je i funkcija monetarne politike, odnosno staranje o novcu i održavanje njegove stabilnosti.

Za vreme Drugog svetskog rata Banka je obavljala poslove iz svog predstavništva u Londonu, a 1946. godine je nacionalizovana i nastavila da obavlja funkcije kao Narodna banka Jugoslavije. Od 2003. godine nastavlja da radi kao organ države Srbije.

Narodna banka Srbije ove godine obeležava i 90 godina od osnivanja Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca – Topčider, kao i 15 godina od osnivanja Centra za posetioce.