Pobednik takmičenja “Domaćinstvo koje su laste izabrale“ iz Bačke Topole

Laste su prešle nekoliko hiljada kilometara na putu od podsaharske Afrike do salaša porodice Kiš Bičkei, gde su svile gnezda. Prijavu za takmičenje poslala je Norbertova mlađa sestra Rita, bez njegovog znanja. Za pobedu je saznao kada je objavljena u medijima. „Nagrada će dobro doći za prehranu više od šezdeset grla stoke, kaže naš domaćin.

laste,, takmicenje

“Dobićemo tonu kukuruza, verovatno petog jula, kako sam ja čuo, i to puno znači, jer ova količina kukuruza je dovoljna za nedelju dana od prilike. Na imanju trenutno ima gotovo stotinu lasta, legu se dva puta godišnje i do kraja leta biće ih četiri stotine. Svako jutro ustajem u pola pet i moj radni dan počinje uz njihovu pesmu”, kaže Norbert.

“Imamo 48 gnezda, od toga 40 u jednoj staroj štali. Laste vole starije štale, jer tamo ima drvenih greda”, dodao je on.

Ove godine u takmičenju su učestvovala 44 domaćinstva iz svih krajeva naše zemlje. Prijavljeno je 590 gnezda koja trenutno nastanjuje više od 3500 seoskih lasta.

Seoske laste imaju i ekonomsku vrednost. Procenjuje se da one dnevno pojedu tri miliona komaraca i muva. Zahvaljujući malim pticama selicama, uštede se značajna sredstva koja bi bila potrošena na uništavanje tih insekata.