Evropska država im se meša u posao: Stop za prikrivene reklame

Namačaka vlada planira da oteža život poznatim influenserima na društvenoj mreži Instagram.

Izvor: B92, index.hr

Foto: Getty/Rick Kern / Stringer

Foto: Getty/Rick Kern / Stringer

Gerd Bilen državni sekretar u nemačkom ministarstvu pravosuđa smatra da one objave koje neko plati “moraju da budu označene kao reklama”. Ovo se direktno odnosi na influesere čije su objave često plaćene kao reklama, a to nigde nije naznačeno.

Ovaj zakon će pomoći u otklanjanu nesigurnosti da li je nešto zapravo reklama kada je u pitanju sadržaj koji se plasira putem društvene mreže Instagram.

Podsećamo na slučaj koji se dogodio početkom godine kada je sud u Karlsru prisilio influenserku Pamelu Rejf da svoj sadržaj na kome su se nalazili linkovi za online trgovinu označi kao reklamu.

Takođe i slučaj koji je sud u Minhenu zaključio da sadržaj koji influenserka Kejti Humels plarisa je opšte poznat kao reklamni i da u njenom slučaju nije potrebno stavljati oznaku reklame.

“Novi zakon bi trebalo da olakša definiciju toga kada neki post na Instagramu postaje reklama i tako otkloni nesigurnosti koje se pojavljuju u ovom sektoru”, rekao je Bilen.

Influenseri imaju velik uticaj na publiku, pogotovo mlađu, te su stoga njihovi kanali zanimljiva platforma za komercijalne kompanije, pogotovo kada je u pitanju moda.