Cilj 20 milijardi dolara: Alibaba izlazi na berzu u Hong Kongu

Hong Kong — Kineski gigant Alibaba Grup Holding u tajnosti je podneo zahtev za listiranje na Honkonškoj berzi, koje će se dogoditi već u trećem kvartalu ove godine.

Izvor: Tanjug

FOTO: Epa, CRAB HU

FOTO: Epa, CRAB HU

Kompanija Alibaba bi izlaskom na berzu mogla da stekne čak 20 milijardi dolara, što je, ipak, manje u odnosu na rekordnih 25 milijardi dolara koliko je prikupila na Njujorškoj berzi pre pet godina.

U to vreme, osnivač Alibabe DŽek Ma je izrazio želju da se akcije kompanije uvrste na Honkošku berzu, ali je tadašnja struktura menadžmenta kompanije bila inkompatibilna sa pravilima berze. Berza je od tada promenila pravila o listiranju, pre svega da bi privukla kineske tehnološke startapove.

Najnoviji izlazak na berzu omogućio bi Alibabi dovoljno sredstava za ulaganja u tehnologiju, što je prioritet za Kinu budući da njen ekonomski rast usporava, a trgovinski spor sa SAD se intenzivira.

Od izlaska na NJujoršku berzu, veličina kompanije Alibaba se gotovo udvostručila, tako da je postala najveća kineska firma sa tržišnom vrednošću od preko 400 milijardi dolara.

Rojters navodi i da će listing na Honkonškoj berzi omogućiti kineskim investitorima prvi direktan pristup jednoj od najvećih uspešnih priča u zemlji.