Suprotni stavovi udruženja zaduženih u “švajcarcima”

Gostujući u emisiji RTV “Pravi ugao”, Udruženje građana CHF smatra da je ovo prihatljiva odluka za sve strane, dok u Udruženju Efektiva tvrde da ne bi trebalo pristati na ovakav dogovor, jer ugovori nisu proglašeni nevažećim.

svajcarci svajcarski franak jpg

“Leks specijalis” dužnicima bi, između ostalog, trebalo da omogući konverziju kredita iz švajcarskog franka u evre, uz otpis 38 odsto duga i kamatu od 3,4 odsto, a za korsnike kredita, prema određenim proračunima, nižu ratu od 25 do 30 odsto.

U Udruženju građana CHF zadovoljni su ovim vladinim predlogom “Leks specijalisa” i kako kažu, ovo je neophodno “gašenje požara”.

“To je momenat gde su se poklopila tri interesa: korisnika kredita, da olakša svoj položaj, države da se izvuče iz velikog kreditnog rizika i banaka koje su sad videle da je došao kraj”, kaže Jelana Pavlović, iz Udruženja građana CHF.

Ovim rešenjem nisu zadovoljni u Udruženju Efektiva i poručuju da su ugovori morali biti proglašeni nevažećim, i dodaju da im je Narodna banka Srbije još 2015, kada su doneta četiri modela rešenja kredita u “švajcarcima” od kojih su dva bila konverzija u evre, odgovorila da pomoći ubuduće neće biti. Takođe ističu da je ovakav dogovor posledica dosadašnjih pravnih postupaka dosuđenih u korist zaduženih građana.

“Ovime se otupljuje oštrica i snaga udruženja, dobar deo ljudi će to da prihvati i kaže mene to više ne zanima, ja sam nešto dobio, itd, upravo te tužbe o kojima mi pričamo, koje su bile jedini pravi put, za sve ove probleme o kojima pričamo, veliki broj tužbi je naterao NBS da donese odluku o povraćaju novca”, navodi Dejan Gavrilović, iz Udruženja Efektiva.

U Udruženju Efektiva smatraju da zahvaljujući članu 12, svi dužnici, koji sada prihvate konverziju svojih kredita i otpis 38 odsto glavnice više neće imati mogućnost da tuže banke. Tu odredbu udruženje CHF ne tumači na isti način, dodajući da ne očekuju da će građani koji prihvate ovu konverziju uopšte imati i motiv da tuže banke.

Zaduženi u kreditima imaće rok od 30 dana od kada ih banke pozovu da konvertuju svoje dosadašnje kredite i tako delimično reše problem koji traje više od jedne decenije.

Emisiju RTV “Pravi ugao” u kojoj su govorili Dejan Gavrilović, iz Udruženja Efektiva i Jelena Pavlović, iz Udruženja CHF Srbija, u celosti možete da pogledate ovde. 

[embedded content]