Mlađima od 18 godina zabranjen solarijum, stariji do boje na sopstvenu odgovornost

Prvi sunčani dani, planiranje odmora, preplanula boja – sve su to razlozi zbog kojih biste mogli početi da razmišljate o odlsaku u solarijum. 

solarijum jpg

I pre nego što je počela primena Pravilnika, odgovornost vlasnika kozmetičkih salona podrazumevala je profesionalnu i ljudsku odgovornost u poslu.

Jelka Vukašinović, vlasnica kozmetičkog salona kaže:

“Ja sam i pre stupanja na snagu Pravilnika primenjivala sva ta pravila. Pozdravljam što je konačno i zvanično uvedeno da to svi moraju da čine. Ni do sada deca, mladi do 18 godina nisu mogla koristiti solarijum.”

Vlasnike solarijuma nova pravila obavezuju da kontrolišu ispravnost aparata na svakih šest meseci i da redovno menjaju lampe. Takođe, svi potencijalni korisnici solarijuma moraju biti upozoreni o rizicima.

“U solarijum ne bi trebalo da ide neko ko je recimo prehlađen, mlađi od 18 godina nikako. Takođe, klijenti koji u istoriji porodičnih bolesti imaju rak kože ne bi trebali da koriste solarijum, kao ni osobe sa puno mladeža. Bitno je da je korišćenje što bezbednije. Nije dobro, to znamo svi, ali da solarijum koristimo samo onoliko koliko je to po naše zdravlje bezbedno”, veli ona. 

Svi korisnici solarijuma, prema novim pravlima, moraju da daju pristanak u dva primerka, od kojih jedan zadržava vlasnik solarijuma, a drugi korisnik. Na obrascu se ističe da korisnik na sopstveni rizik koristi solarijum i navedena su sva štetna dejstva UV zračenja.