Izložba posvećena nastradalima u NATO agresiji

Otvaranju izložbe, koju su organizovali Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, prisustvovao je i ministar kulture Vladan Vukosavljević, načelnih Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova.

ministar, odbrane, aleksandar, vulin

Izložbena postavka prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela 24. marta 1999. godine bez odobrenja SB UN, a trajala do 9. juna.

“NATO agresija je bila poslednji veliki zločin 20. veka, NATO agresija je bila završetak jednog strašnog i krvavog veka u kojem Srbi nisu zaslužili da izgube milione ljudi. Srbija nijednim svojim postupkom nije izazvala, niti skrivila NATO agresiju, nema nikakve srpske krivice u NATO agresiji i strašnom ratu 1999. i 1998. godine”, rekao je Vulin.

Ministar je istakao ponos Srbije i njenih građana na svakog svog vojnika, oficira, policajca, na svakog svog čoveka koji je istrpeo i preživeo NATO bombardovanje.

Prema njegovim rečima, Srbi nisu krivi, a činjenica da smo živeli i branili svoju zemlju nije i ne može biti opravdanje za NATO agresiju.

“Te 1999. godine svako je pokazao svoje lice, Srbi svoje najbolje, najlepše i najhrabrije, oni koji su nas bombardovali svoje najružnije, najsramnije lice”, kazao je Vulin i dodao da 1999. godine nije bilo razlike između frontra i pozadine, kao i da je svaki stanovnik Srbije bio meta, a svaka smrt vojnika, policajca, civila bila je samo kolateralna šteta i ništa više.

Kaže da Srbija ima razloga da se sa ponosom seća 1999. godine, ali da ne veruje da oni koji su nas bombardovali mogu da dele to isto osećanje sa nama.

“Srpski narod zna šta je vojnička slava, poštuje je i kod neprijatelja, ali nema vojničke slave u ubijanju dece i ubijanju trudnica na pijacama, nema”, ističe ministar odbrane i dodaje da se nada da oni koji su nas bombardovali mogu sa nama da dele makar tugu kada pomisle na našu ubijenu decu, naše ubijene vojnike i policajce.

“Nadam se da dele našu tugu, jer tuga je prvi korak prema kajanju, a kajanje je ono što želimo da vidimo kod svih onih koji su ubijali Srbiju te 1999. godine”, navodi.

Vulin je istakao da Srbija gleda u budućnost, da je izabrala da bude vojno neutralna, kao i da ne želi sukob ni sa kim, već da gradi prijateljstvo.

Ističe da nikada ne smemo zaboraviti ono što je bilo i podseća da je danas dan kada je ubijena trogodišnja Milica Rakić 1999. godine, koja je jedna od mnogo dece kojima je izložba posvećena.

Kako navodi, ovu izložbu nisu napravili ni on, niti Ministarstvo odbrane, već oni koji su bombardovali SR Jugoslaviju 1999. godine.

“Gledamo u budućnost, izabrali smo da budemo vojno neutralni, da nikada ne učinimo drugima ono što je učinjeno nama, izabrali smo da ne zaboravimo”, rekao je Vulin i dodao da su Srbi često u svojoj istoriji zaboravljali zlo koje im je činjeno da ne bi povredili druge, kao da, navodi, naše žrtve mogu bilo koga da povrede i uvrede.

Kako kaže, Srbija se tako ponašala do 2012. godine, ali od te godine kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane, Srbija ne dozvoljava da neko drugi piše njenu istoriju i naređuje joj da zaboravi.

Izložba će biti otvorena najmanje do 9. juna, na dan kada je 1999. godine prestalo bombardovanje, a svi zainteresovani postavku mogu pogledati u Muzeju Grada Beograda svakoga dana od 10.00 do 20.00 časova.