Brnabić: Srbija nije zemlja kojoj se serviraju rešenja

“Ne verujem u to, svi znaju da Srbija nije više zemlja kojoj mogu da serviraju rešenja. Dijalog je zaustavljen i neće se nastaviti dok se takse ne povuku”, rekla je Brnabić novinarima u SANU upitana da prokomentariše pisanje bečkog Standarda da je kancelarka Angela Merkel za susret u Berlinu pripremila predlog – specijalni status za sever Kosova.

brnabic,

Premijerka je odbacila i mogućnost eventualne promene formata dijaloga.

“Imali smo informacije da mogu da pokušaju da promene format dijaloga da ga spuste na nivo predsednika vlade, da izbegnu ukidanje taksi i kažu da nisu nastavljeni formalni razgovori ali su nastavljeni neki”, navela je Brnabić i poručila – to neće proći.

Prema njenim rečima, potpuno je jasno da svi treba da pruže podršku stavu da je potrebno ukinuti takse da bi se razgovori nastavili.

“Ako budu postojali pokušaji da bi se Srbija privoli da sedne za sto a takse ostanu svaki pokušaj će biti osuđen na neuspeh”, kazala je ona i dodala da ona i predsednik u Berlin idu da čuju šta imaju da im kažu.Zapanjujuće nedemokratski evidentirati učesnike mitinga

Brnabić je izjavila da nikada nije videla da su predstavnici vlasti najavljivali da će evidentirati prisutne na građanskom protestu “Jedan od pet miliona” i da će tim povodom preduzimati mere.

Brnabić je ocenila kao “zapanjujuće nedemokratski čin i pretnju nasiljem”, najavu Saveza za Srbiju da će evidentirati sve one koji napuste radno mesto u lokalnim samoupravama zbog odlaska na miting SNS, 19. aprila.

Apelujem na poštovanje minimuma demokratskih načela, rekla je Brnabić i zamolila predstavnike opozicije da obrate pažnju na to šta je minimum demokratskih standarda i da se time vode.

“Bili smo jasni da se mora ispuniti minimum minimuma da se takse povuku”, rekla je ona i podsetila da je Beograd i početkom aprila ponovo pokazao spremnost da bude konstruktivan time što je potpisan regionalni robni sporazum iako Priština ne poštuje ni krovni Cefta sporazum.

Upitana da li bi i predlog Berlina o specijalnom statusu bio uspeh kada predsednik kaže da se od Srbije traži samo priznanje, Brnabić je rekla da ne može da govori o tome i da spekuliše šta je predlog i šta bi bio uspeh.

Ona je izrazila žaljenje što i dalje ne vidi da je Priština spremna na dijalog i kompromis i podsetila na platformu kojom su kosovske vlasti zatvorile svaku priču o kompromisu.

“Ne znam da li će Brisel i Vašington nešto promeniti. Sve dalje smo i od kompromisa i nastavka dijaloga”, kazala je i dodala da ne može da pretpostavi šta će biti u Berlinu i da li će biti predloga.

Predsednica Vlade rekla je i da od sastanka u Berlinu ne očekuje mnogo.

“Pozvani smo i otići ćemo da saslušamo šta imaju da nam kažu”, kaže Brnabić i dodaje da smatra da domaćini nemaju ambiciju da Srbiji serviraju gotova rešenja.