Zamena uloga u školi: Profesori u klupama, a đaci kao predavači

Zamene uloga postala je nakon sedam godina lepa tradicija. Preko 480 učenika te kikindske srednje škole pohađa 6 obrazovnih profila, a dobro su se snašli i u prosvetnoj struci.

zamena, skola, djaci, kikinda, ucenici, ucionica, nastava

Sve je izgledalo baš kao i svakog školskog dana. Ali nije. Učenici kikindske Ekonomsko-trgovionske škole su na jedan dan bili profesori, a profesori su u školskim klupama. I atmosfera je bila odlična. Pitali smo učenike da li je drugarica kao profesorica stroga i kažu – nije.

A profesoricu Mirajanu Sekulin, koja se ponovo našla u školskoj kllupi, zamolili smo da nam prenese svoje emocije. “Prija, veoma prija. I ja sam bila učenik ove škole i zanimljivo mi je da gledam učenike na mom, profesorskom mestu, kako se oni snalaze i kako to rade. Tako da mi je zaista zanimljivo”, rekla je ona.

Sastanak nastavničkog veća bio je vrlo sadržajan, tačke dnevnog reda su pretresene. Svi su se sjajno snašli, a Luka Glamočak, učenik IV razreda, imao je tu čast da se nađe u ulozi – direktora.

“Tek sada vidim koliko je to različito u odnosu na to kako mi to vidimo. Uvek postoje dve strane priče. Nije lako, ali lep je osećaj, lepo je biti direktor, lepo je prošetati se školom kao direktor”, objašnjava Luka.

A direktor, Tomislav Bartolić, kaže da je eksperiment zamene uloga vrlo dragoceno iskustvo.

“Mogu reći da mi je krivo što ovakvih prilika nije bilo kada sam ja bio učenik. Ono što je mene prijatno iznenadilo je sam pristup dece. Kada se mesecima unazad dogovaramo o ovom programu, oni se zaista ozbiljno pripremaju”, naglasio je direktor Ekonomsko-trgovionske škole.

Lepa tradicija zamene uloga povodom Dana Ekonomsko-trgovinske škole dobra je prilika da se učenici i profesori bolje razumeju.

“Mogu da kažem da razumem profesore bolje. Zato što je stvarno teško da umirite sve na času, da se taj čas odvija kako treba”, priča nam Teodora Jurić, učenica II razreda Ekonomsko-Trgovinske škole u Kikindi koja se takođe našla u ulozi profesorice.

Učenika IV razreda Ekonomsko-Trgovinske škole u Kikindi Jovana Lisicu pitali smo da li će danas biti samo petica ili ćete ipak morati da budete strogi.

“Sve zavisi kako je ko shvatio. Ako je neko bio ozbiljan, biće sigurno i nešto lošijih ocena. Ako sve ovo doživimo samo kao šalu, onda će biti i poklonjenih petica”, dodaje Jovan.

Nakon što su, bar na kratko, zamenili uloge, učenici će za nijansu imati više razumevanja za onu drugu stranu, a profesori će ponešto naučiti od mladih. Tako je izgledao jedan običan-neobičan školski dan u kikindskoj Ekonomsko-trgovinskoj školi.