Testom iz matematike počeo probni završni ispit male mature

BEOGRAD –

 Probni završni ispit male mature počeo je danas testom iz matematike, dok će test iz srpskog jezika i kombinovani test, koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju i biologiju, osmaci u Srbiji rešavati sutra.

...

Rešavanju testa iz matematike u beogradskoj Osnovnoj školi “Kralj Petar Prvi” prisustvovao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je podsetio da sva tri pomenuta testa nose ukupno 40 poena, a rezultati uspeha učenika 60.

mala, matura,, probni, test

“Testovi is matematike i srpskog nose po 13 poena, a kombinovani test 14. Vremena imaju dovoljno i ovo je ustvari jedan trening kako bi oni sami videli gde su, kako su učili i koje greške da isprave, zajedno sa svojim profesorima”, rekao je Šarčević.

Izrazio je mišljenje da će sve proteći u najboljem redu, kako je bilo i prošle godine.

“Kada bude glavni test, imaćemo pojačane kontrole u školskim upravama u kojima je ranije bilo problema. Prošle godine su se desili izuzetno mali propusti, skoro zanemarljivi”, dodao je ministar.

Istakao je da je cilj da se iskustva koje imaju zemlje koje rade model mature na kvalitetan način primeni u Srbiji, da se pre svega velika matura radi na mnogo kvalitetniji način, a da se mala matura na neki način modifikuje prema njoj.

“Cilj je da što pre dođemo do što neutralnijeg ocenjivanja, da nastavnik i učenik postanu faktori zajedničkog rada, a ne suprotstavljeni jedni drugima, da ocena ne bude sredstvo moći i straha nego da nastavnik učeniku bude trener i da naprave najbolji rezultat”, rekao je Šarčević.

Direktor škole “Kralj Petar Prvi” Mladen Stevanović rekao je da je probni završni test vrlo važan zato što se učenici tada prvi put susreću sa pravilima i procedurama koje će važiti na samom završnom ispitu.

[embedded content]