Šarčević: Jačamo timove koji se bave nasiljem u školama

“U narednih 20 dana formiraćemo timove stručnih saradnika. Iz svih školskih uprava se javio dovoljan broj ljudi, mada ne baš tako voljno jer ne vole ljudi da se suočavaju s time, iako su stručni saradnici, ali uspeli smo da pojačamo timove na svim nivoima, jer je činjenica da školski tim možda nekad nije spreman da uradi svoj posao kako treba ili kasno reaguje”, rekao je Šarčević odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu.

sarcevic

On je upitan da li se škole na bilo koji način bave temom samoubistva i prevencije samoubistva kod dece osnovnog školskog uzrasta, imajući u vidu nedavni slučaj dvanaestogodišnjeg dečaka koji je nastradao na Novom Beogradu kada je pao sa zgrade u kojoj je živeo.

“Škola je uvek dobronamerna. Uvek će školski psiholog znati kako da odreaguje i šta da radi, ali roditelji moraju da obrate mnogo veću pažnju i da zaista sa školom sarađuju po svim pitanjima, možda neke stvari i sprečimo”, rekao je ministar.

On je naveo da deca nisu tokom celog dana u školi i da zaposleni ne mogu da im posvete toliku pažnju kao što mogu roditelji.

Dodao je da su se u prethodnom periodu događali razni slučajevi nasilja među decom koji su se dovodili u vezu sa školama iako su se sve te situacije dešavale van škole.