Na sajmu u Subotici 40 firmi traži 700 radnika

Na 41. Sajmu zapošljavanja u Subotici, na kome je oko 40 poslodavaca iskazalo potrebu za ukupno 700 radnika, posao je tražila i Jasmina Suknović iz Ljutova.

„Tražim posao u proizvodnji. Industrijska zona me najviše zanima: „Continental”, „Norma Grupa”, „Dunkermotoren” i eventualno ću još da pokušam u Kompaniji ATB „Sever””, kaže Jasmina Suknović iz Ljutova.

sajam, nsz, 3

Jasmina Suknović interesovala se za posao i u Kompaniji ATB „Sever”, koji trenutno traži 20 radnika.

„U pitanju su bravari, mašinski tehničari, metalostrugari, zavarivači… Naravno, tražimo i mašinske inženjere i elektroinženjere tako da postoji velika potreba za radnom snagom”, kaže Danijela Budinčević iz Kompanije ATB „Sever”.

Radnike traže i Pošta, „Norma Grupa”, „Kalcedonija”, Fabrika „8. Mart”, „Gomex”, Europetrol…

„Tražene su gotovo sve zanatske struke: bravari, metalostrugari, zidari, operateri u proizvodnji, moleri…”, kaže Dušan Torbica, direktor NSZ, Filijale u Subotici.

Nacionalna služba za zapošljavanje prošle godine je organizovala 70 sajmova na kojima je 16.000 radnika našlo radno mesto kod 2.000 poslodavaca.

„Mi u ovom trenutku, na nivou Srbije, imamo oko 569.000 nezaposlenih lica, a to je za osam odsto manje nego što je bilo u istom periodu prethodne godine. Primećujemo da se na području Filijale NSZ u Subotici broj nezaposlenih smanjio u značajnijoj meri, za oko 20 posto”, kaže Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Udruženje poslodavaca Subotice ističe da su nedostatak kvalifikovane radne snage i visoki porezi njihovi najveći problemi.

„Glavni razlog nalazi se u tome što su i dalje porezi i doprinosi na plate izuzetno visoki i što mi ne možemo da iz dobiti ili profita koji nam ostane da radnicima povećamo plate”, kaže Milan Jerinkić iz Udruženja poslodavaca Subotice.

U Severnobačkom okrugu zaposleno je ukupno 56.802 lica, a od tog broja 46.424 u Subotici. U gradu na severu Bačke posao trenutno traže 4862 osobe, a zajedno sa onima iz Bačke Topole i Malog Iđoša ukupno je oko 8.000 nezaposlenih.