Rajko Danilović: Đilas i Jeremić bi da preotmu proteste

Advokat Rajko Danilović kaže da lideri opozicije Dragan Đilas, Vuk Jeremić i ostali pokušavaju da preotmu proteste od građana.

Izvor: Tanjug

On je dodao i da se oni sve vreme skrivaju iza građana.

“To im neće uspeti, jer promene moraju da postoje u političkom biću, a toga nema. Narod nije naivan i to im neće dozvoliti”, rekao je Danilović za današnju “Politiku”.

Podseća da su protesti sastavni deo demokratskog društva i političkog života, jer utiču na vlast i njihov su korektor. Oni iniciraju promene ali, kako kaže, sami po sebi nisu suštinski važni.

Danilović naglašava da je pitanje svih pitanja za Srbiju ulazak u EU, a da tome prethodi još važnije pitanje, višedecenijski problem rešavanja kosovske krize.

“To danas u pravoj političkoj areni odgovorno pokušava da reši (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić , sa namerom da pronađe rešenje za taj veliki problem našeg naroda”, istakao je advokat.

Uprkos brojnim preprekama, ističe, Vučić nije ni jednog trenutka odstupio od ulaska u EU.

“Umesto da u tome ima najširu podršku svih slojeva društva, otpor postaje sve veći. I to, kako na Kosovu, čak i jače, ovde u Srbiji. Rešenje je neminovno, a otpor je posledica i emocija i politike”, dodao je Danilović.

Kako kaže, uzvikivanjem parola “Kosovo je Srbija” ne rešava se ništa, problem se samo pojačava.

Upitan kako vidi rešenje pitanja Kosova, on je rekao da bi voleo da se reši dogovorom uz obostrane kompromise, posle čega bi Kosovo kao država postalo deo EU, a verovatno i članica NATO-a.