Haradinaj: Ako Tramp pozove, znači da postoji ugovor, odmah ukidamo taksu

Haradinaj je u emisiji RTV “Dukađini” ponovio da bi trebalo da bude jasno da taksa neće nestati bez priznavanja, ali prema njegovim rečima, “postoje mogućnosti da se obustavi ako se pripremi ugovor o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije”.

haradinaj

“Kada sam napisao prvo pismo kao odgovor na međunarodni plan da pokažem da Kosovo nije za blokiranje procesa, rekao sam da ako predsednik Tramp pozove strane, odmah ukidamo taksu, jer bi značilo da postoji nešto ozbiljno – postoji ugovor”, precizirao je Haradinaj.

On je rekao da Kosovo nije zatvorilo vrata za taksu, ali da dužina procesa dijaloga daje Beogradu mogućnost da konsoliduje međunarodnu poziciju, preneo je RTS.

“Rekao sam Amerikancima i Englezima da prisile Srbiju da prestane da kupuje oružje u Moskvi u vrednosti robe koju prodaje na Kosovu, a mi ćemo takođe razmotriti naš stav o taksi”, rekao je Haradinaj.

Tači: Ako se dijalog nastavi, Srbija će biti primorana da prizna Kosovo

Kosovski predsednik Hašim Tači je rekao da se ne sme pokvariti odnos Prištine sa SAD.

“Dnevna, nedeljna i predizborna politika neće narušiti strateške odnose između Kosova i SAD ili drugih zapadnih zemalja”, rekao je Tači, preneo je RTK2.

Tači tvrdi da trenutna situacija izaziva “entuzijazam” u Beogradu.

“Od onoga što vidim i šta sam video na diplomatskom planu, Srbija je za to da ne dođe do dijaloga. U Srbiji postoji entuzijazam zbog zastoja na Kosovu. Ako se dijalog nastavi, Srbija će biti primorana da prizna Kosovo”, naveo je Tači.

Što se tiče takse od 100 posto uvedene na robu iz Srbije i BiH, Tači je rekao da je to pitanje postalo monotono.

Zapadne zemlje su razočarane u način na koji Priština sa njima sarađuje, ali kaže da “neće biti štete”.

“Zahtevi Amerik, međunarodne zajednice je da se poštuje njen savet da bi se otvorila mogućnost za nastavak dijaloga. Ovaj proces se ne može jednostrano odblokirati i ne može se tolerisati uslovljavanje Beograda. Kosovo će delovati paralelno sa međunarodnom zajednicom. Verujem u to, jer sam bio uz naše partnere i takve stvari će biti prevaziđene”, naveo je on.

Prema njegovim rečima stavovi Evropljana, Nemaca su univerzalno poznati. “Kada se dotakne crvena linija, onda će oni intervenisati”, tvrdi Tači.

On je ponovio i da veruje da će ove godine biti zaključen konačni sporazum između Prištine i Beograda.