Đurić: Ni SAD ne može da zatvara oči zbog nasilja nad Srbima

“Činjenica da se čak u izveštaju Stejt departmenta govori o kontinuiranom nasilju i pritiscima na Srbe, da je registrovan trocifren broj napada na Srbe, njihovu bezbednosti imovinu, govori o tome da je u našoj južnoj pokrajini institucionalizovano nasilje”, rekao je Đurić.

djuric

Prema njegovim rečima, godine pažljivog gajenja mržnje prema Srbima daju svoje jasne i tragične rezultate.

“Nasilje nad Srbima i napadi na ljudska prava našeg naroda na KiM toliko su eskalirali u proteklom periodu da čak ni država koja je najnaklonjenija Prištini i projektu tzv. nezavisnog Kosova pred time ne može da zatvara oči”, rekao je Đurić.

Kako kaže, samoproglašeno Kosovo je “čedo koje u svakom smislu razočarava svog tvorca i roditelja”, što se nedvosmisleno vidi u izveštaju Stejt departmenta.

Stejt department je registrovao kontinuirane napade na Srbe na Kosovu i Metohiji i više od stotinu napada za samo šest meseci.

Đurić smatra da je na Kosovu stvorena antisrpska klima u kojoj se albanske političke stranke i njihovi predstavnici takmiče u tome ko će da bude gori prema Srbima.

“Sa velikom znatiželjom očekujem kako će na ovaj izveštaj reagovati srpska opozicija koja mesecima tvrdi da je nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji izmaštano i da je plod nekakve propagandističke želje Vlade Srbije i predsednika Vučića da podgrevaju situaciju na terenu koja je inače ‘divna”’, rekao je Đurić.