Danilović: O ubistvu Ćuruvije odlučeno u vrhu države

“Krivica je jasna sama po sebi. To je tužilac u završnoj reči i rekao. Najčuvaniji čovek u Srbiji 1999. godine bio je upravo Slavko Ćuruvija, koji je ubijen”, izjavio je u intervjuu za današnju “Politiku” Danilović, koji je svojevremeno bio zastupnik Ćruruvijinog brata Jove, a zatim njegove životne saputnice Branke Prpe.

Izricanje presude za ubistvo Ćuruvije zakazano je za 5. april.

curuvija

Upitan da li je istragu u nekim periodima kočilo i odsustvo političke volje da se slučaj rasvetli, Danilović je rekao:

“Naravno, uvek se postavlja pitanje političke volje, jer se bez nje ništa ne može rešiti. Možda je ona imala nekog uticaja, ali ovde su objektivne stvari bile takve da su ubistvo organizovali neki delovi državnih organa, fokusirajući se na Ćuruviju kao najvećeg neprijatelja, u situaciji kada nas je bombardovao NATO”.

Na pitanje ko su bili nalogodavci, on je dodao: “Verovatno Slobodan Milošević i Mira Marković. To je isti nalogodavac. Ubistvo Ćuruvije je bilo držvna stvar o kojoj je odlučeno u vrhu države. To je političko ubistva par ekselans”.

Danilović je, takođe, ocenio da je tužilaštvo učinilo ogroman napor da celu stvar reši.

Đilas i Jeremić pokušavaju da preotmu proteste građana

Danilović kaže da lideri opozicije Dragan Đilas, Vuk Jeremić i ostali pokušavaju da preotmu proteste od građana, dok se iza građana sve vreme skrivaju.

“To im neće uspeti, jer promene moraju da postoje u političkom biću, a toga nema. Narod nije naivan i to im neće dozvoliti”, rekao je Danilović za današnju “Politiku”.

Podseća da su protesti sastavni deo demokratskog društva i političkog života, jer utiču na vlast i njihov su korektor. Oni iniciraju promene ali, kako kaže, sami po sebi nisu suštinski važni.

Danilović naglašava da je pitanje svih pitanja za Srbiju ulazak u EU, a da tome prethodi još važnije pitanje, višedecenijski problem rešavanja kosovske krize.

“To danas u pravoj političkoj areni odgovorno pokušava da reši (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić, sa namerom da pronađe rešenje za taj veliki problem našeg naroda”, istakao je advokat.

Uprkos brojnim preprekama, ističe, Vučić nije ni jednog trenutka odstupio od ulaska u EU.

“Umesto da u tome ima najširu podršku svih slojeva društva, otpor postaje sve veći. I to, kako na Kosovu, čak i jače, ovde u Srbiji. Rešenje je neminovno, a otpor je posledica i emocija i politike”, dodao je Danilović.

Kako kaže, uzvikivanjem parola “Kosovo je Srbija” ne rešava se ništa, problem se samo pojačava.

Upitan kako vidi rešenje pitanja Kosova, on je rekao da bi voleo da se reši dogovorom uz obostrane kompromise, posle čega bi Kosovo kao država postalo deo EU, a verovatno i članica NATO-a.