Rusi na Mundobasketu nakon furiozne završnice

Košarkaši Rusije uspeli su da savladaju Finsku u odlučujućem susretu i pobedom 91:76 se plasirali na šampionat sveta, koje se održava u Kini.

SNIzvor: B92

Foto: Starsport

Foto: Starsport

Rusija je sjajnom igrom u poslednjoj četvrtini (koju su dobili rezultatom 33:11) savladala reprezentaciju Finske i obezbedila plasman na svetskom prvenstvu. Rusi su igrali u grupi K, iz koje su još ranije plasman obezbedile reprezentacije Češke i Francuske.

Rusiji je bila potrebna bilo koja pobeda, ili poraz od maksimalno dva poena, kako bi se plasirali na Mundobasket, dok je Finskoj “igrao” trijumf od minimum tri poena.

Pred kraj treće deonice, Finci su imali prednost 62:49 i već se svima činilo da se zna ko ide na Mundobasket iz ovog duela. Rusija tada počela da se budi, malo po malo i razlika se topila, a nakon nerealizovana tri slobodna bacanja Koivista, pri rezultatu 67:64 u korist Finske, stigla je trojka Andreja Voronceviča i Rusi stižu do izjednačenja.

Tokom početka poslednjeg kvarta se uglavnom igralo koš za koš, ali je Finsku slomio Voroncevič, koji je vezao još dve trojke, a Džamar Vilson, Peteri Koponen i ekipa nisu mogli ništa da pogode.

Najefikasniji je bio Dimitri Kulagin sa 22 poena, Antonov je imao 15, a Voroncevič 14 poena, u redovima Finske, ponovo je sjajan bio nekadašnji košarkaš Partizana, Džamar Vilson koji je ubacio 18 poena, Koti je postigao 13, a Koivisto 11 poena.

Na kraju velika razlika, čak 15 poena i rezultat 91:76 koji “Baćuške” vodi na Mundobasket zajedno sa Francuskom i Češkom iz grupe K.