Radnici Čistoće: Jedva smo uspeli da pobegnemo

Radnici Gradske čistoće, ističu da su, bez ikakvog povoda, sinoć nakon protesta bili izloženi verbalnim napadima, nasrtajima i pokušajima fizičkih napada.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/Facebook

Foto: Tanjug/Facebook

Bekaj Elvis, jedan od radnika koji su sinoć bili meta napada demonstranata, kaže da su on i kolege, kao i svaki dan, došli da očiste tunel, a grupa od, kako navodi, stotinak mladića odjednom ih je napala, nazivajući ih pogrdnim imenima.

“Nas je bilo 15-tak, a njih stotinak. Počeli su da nas vređaju i da nam viču ‘što bežite’. Gurali su nas, ali nisu stigli da nas udare, jer smo, jedva, uspeli da pobegnemo. Mi smo uplašeni pobegli ka Zelenom vencu, čak je kolega ostavio i kamion, samo da bismo spasli živu glavu“, prepričao je Bekaj Elvis novinarima.

Na incident je reagovala Zajednica sindikata Srbije za komunalnu delatnost, koja je najoštrije osudila napad na radnike Gradske čistoće.

“Radnici koji su sinoć napadnuti su izabrali posao kojim nam svakodnevno obezbeđuje čist i uredan grad, zato podsećamo da ćemo kao sindikat uvek reagovati i štititi radnička prava, a posebno kada su ona ugrožena strahom i nasiljem prema nedužnim radnicima, ma od koga ono dolazilo“, navedeno je u saopštenju Sindikata.

Predsednica Zajednice sindikata Srbije za komunalnu delatnost Mira Basta zatražila je od nadležnih institucija da u najkraćem roku budu pronađeni i procesuirani kako napadači, tako i nalogodavci napada na nedužne radnike, te pozvala i sve sindikate da osude napad i podrže sva legitimna sredstva kako bi se zaštitili radnici svih komunalnih preduzeća.

Predsednik Sindikata vozača i radnika održavanja Bogosav Nešović istakao je da su „sinoćnji šetači maltretirali radnike Gradske čistoće koji pošteno zarađuju svoju platu“.

On je pozvao vlasti, ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da zaštite radnike i vozače gradske čistoće koji se svakodnevno suočavaju sa problemima i napadima na terenu. „Radnici koji su napadnuti sinoć, neće moći danas da rade, jer su pod stresom“, istakao je Nešović.