Ruski gas u naredne dve godine konkurentnim cenama

Upitan o rezoluciji Evropskog parlamenta protiv gradnje Severnog toka 2 i da li zbog nekih odluka može biti ugrožena gradnja nacionalnih gasovoda na Balkanu, uključujući i gasovod kroz Srbiju, Bajatović kaže da je ta odluka Brisela administrativna, a da život “priča nešto drugo”.

subotica, gas, 2

Naveo je da je Finska potvrdila da neće povući nikakve dozvole za gradnju Severnog toka 2.

“Doći će do značajnog smanjenja proizvodnje gasa u Evropi, morate ga supstituisati. Ne možete ga zameniti takozvanim alternativnim izvorima energije. Niko neće izbaciti ruske isporuke gasa. Severni tok će se verovatno graditi”, rekao je Bajatović.

Kada je reč o Turskom toku, Bajatović kaže da se on radi isključivo po evropskim pravilima.

“Mi u Srbiji radimo po srpskom Zakonu o energetici koji je u svemu implementirao Teći energetski paket”, kaže Bajatović.

Naveo je da Francuska, Nemačka, Austrija koja je produžila ugovor sa Rusijom, Mađarska i Bugarska žele Turski tok i količine gasa iz Severnog toka 2, za razliku od administrativnih odluka nekih centara moći i onoga što zagovara briselska administracija, najvećim delom pod pritiskom Vašingtona.

“To to nije nikakva tajna”, kaže Bajatović koji je danas učestvovao na okruglom stolu “Gasna jednačina – izazovi snabdevanja gasom” održanom u ogranku SANU u Novom Sadu, na kome su učestvovali eksperti iz Nemačke, Francuske i Rusije, kao i domaći stručnjaci.

Naglasio je da bez Rusije nije moguće rešiti energetsku jednačinu po pitanju gasa u Evropi, te da Srbija i zemlje regiona imaju ugovore sa ruskim Gaspromom do 2020, odnosno 2022.

“Ključni momenat o kome ćemo govoriti je 2020. godina kada se prekida isporuka gasa preko Ukrajine. Svi imaju odgovarajuća tehnička i druga rešenja da niko ne ostane bez gasa”, rekao je Bajatović.

Naveo je da je na delu promena koja će se relativno brzo desiti kad je gas u pitanju, te da se verovatno više neće raditi tako veliki gasni infrastrukturni projekti cevnog tipa kada se završi gradnja Turskog toka i Severnog toka 2, kao i ostalih gasovodi koji se grade u okviru kinesko-ruskog aranžmana.

“Zbog geopolitičkih stvari se verovatno više neće raditi tako krupni infrastrukturni projekti, jer se smatra da oni imaju ogroman geopolitički uticaj pa će rasti dostava gasa brodovima”, rekao je Bajatović.