Posle Beograda, film “Kralj Petar Prvi” širom Srbije (VIDEO)

Već 6. decembra film će biti prikazan pred novosadskom publikom, a 7. decembra i publika u Nišu će imati priliku da pogleda film.

kralj, petar, prviEkipa filma pred publikom u Novom Sadu 6. decembra

Film koji donosi priču o stradanju, žrtvama, herojstvu i pobedi, biće premijerno prikazan u Novom Sadu u četvrtak, 6. decembra od 20 časova u Cineplexx Promenadi i 20:30 časova u Areni Cineplex. Nakon obe projekcije publici će se pokloniti i ekipa filma, predvođena rediteljem Petrom Ristovskim i glavnim akterom filma Lazarom Ristovskim. Karte za svečane premijere u prodaji su na blagajnama oba bioskopa.

Kralj Petar Karađorđević, kao mlad proteran je iz Srbije od strane suparničke dinastije Obrenovića. Nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu za zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada.

Kada se spletom istorijskih okolnosti Kralj Petar Karađorđević vratio u domovinu, uveo je parlamentarnu demokratiju na dvoru i započeo obnovu Srbije. Ali Srbiji se nije dalo da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi Svetski rat i Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Tokom mučnog povlačenja srpske vojske preko albanskih planina, kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda, ona zavetuje samog kralja da mu preda par čarapa koje je isplela.

Ekipa filma će se zatim pokloniti publici u Kragujevcu 8. decembra, dok će 9. decembra film biti prikazan u Kruševcu, Vrnjačkoj Banji i Kraljevu.

U Gornjem Milanovcu i Čačku film “Kralj Petra Prvi” biće prikazan 10. decembra, a sledećeg dana stiže u bioskope u Smederevu i Požarevcu.

U Užicu i na Zlatiboru publika će imati prilike da vidi film od 13. decembra, u Pirotu od 14, a u Lazarevcu će premijera biti održana 15. decembra.

U Vrbasu je premijera filma “Kralj Petar Prvi” zakazana za 17. decembar.

Film o podvizima srpske vojske u Prvom svetskom ratu koje je predvodio omiljeni srpski kralj Petar Prvi Karađorđević sniman je prema motivima romana “Čarape kralja Petra” Milovana Vitezovića.

Filmska ekipa, koju je činilo preko 100 glumaca i 7.000 statista, snimala je od 17. marta više od šest meseci, sa ukupno 110 snimajućih dana, na mnogim autentičnim lokacijama i objektima po čitavoj Srbiji, na Staroj planini, u Knjaževcu, Valjevu, Krupnju, Soko gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Kosmaju, Sremskim Karlovcima i na Krfu.

Glumačku ekipu, pored Ristovskog, čine i mladi Milan Kolak u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića, glavnu žensku ulogu tumači Danica Ristovski u liku Makrene Spasojević, Aleksandar Vučković tumači lik mladog regenta Aleksandra, dečak Ivan Vujić igra Momčila Gavrića, najmlađeg oficira u Prvom svetskom ratu, popularni Radovan Raša Vujović seljaka Životu, mladi Marko Todorović igra princa Đorđa, a a igraju još i Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Svetozar Cvetković, Goran Šušljik, Tihomir Arsić, Slobodan Ćustić, Tanasije Uzunović, Marko Baćović, Nebojša Kundačina i mnogi drugi.