Vladanu Radovanoviću Gramata Pesničke republike

Gramata se prema propozicijama konkursa Propuštena prilika dodeljuje za knjigu koja nije bila nagrađivana, a objavljena je u poslednjih pola veka, čime organizator želi da istakne vredna a nedovoljno zapažena ili nepravedno zanemarena dela.

knjiga jpg

Radovanovićevu knjigu Vokovizuel su za Gramatu predložili: ma Miloš Jocić, dr Sava Damjanov i dr Gojko Tešić. Odluku je doneo žiri u sastavu: osnivač Pesničke republike Radovan Vlahović, predsednik Pesničke republike Simon Grabovac i vlada Pesničke republike koju čine dr Zoran Đerić, Franja Petrinović, Jovan Gvero, Goran Ibrajter i Senka Vlahović.

“Na prvom mestu, ispunila me je zadovoljstvom izvanredna ideja da se zasnuje jedna ustanova kulture, koja neće funkcionisati pretežno na osnovu političkih kriterija, prioriteta moći i stranačke koristi, nego isključivo na osnovu prisustva umetničkih i misaonih vrednosti. I još je značajno to što fokus sagledavanja vrednosti i brige za isticanje onoga što je zanemareno nije samo tekuća godina, nego je obuhvaćeno sve što se manifestovalo tokom proteklih pedeset godina. Time je otvorena izuzetna prilika za ponovno vrednovanje svega onoga u čemu je ređe carovao kriterij vrednosti. Naravno, izuzetno sam se obradovao i saznavši da će Gramatu Pesnička republika ove godine poneti moja teorijska knjiga Vokovizuel, koju je 1987. godine objavio Nolit. Pošto knjiga pripada oblasti kojom se bavi veoma mali broj teoretičara a jedva da iko zalazi u njene dubine, ne bih očekivao da je se iko i seti. Međutim, desilo se da knjiga nije promakla vrsnim teoretičarima avangarde i neoavangarde, mr Milošu Jociću, dr Savi Damjanovu i dr Gojku Tešiću, koji su knjigu predložili za Gramatu, a taj predlog su usvojili osnivač Radovan Vlahović, predsednik Simon Grabovac i vlada Pesničke republike – na čemu sam svima zahvalan”,izjavio je laureat povodom odluke žirija.

Gramata će Vladanu Radovanoviću biti uručena u subotu 1. decembra u 12 časova u Banatskom kulturm centru u Novom Miloševu u okviru manifestacije Pesnička republika.