Rumljani se diče Dušanom Jerkovićem

RUMA –

Iako opština srednje veličine, Ruma obiluje bogatom istorijom, i može da se pohvali da su na njenoj teritoriji živeli mnogi značajni ljudi naše prošlosti. Upravo jedan od njih bio je Dušan Jerković, veliki narodni heroj, čije ime nosi jedna od osnovnih škola u Rumi, a koji je u jednom delu svog života živeo i školovao se upravo u ovoj opštini.

Na današnji dan 1941. godine Dušan Jerković, narodni heroj i učitelj, izgubio je život boreći se protiv neprijateljske vojske kao komandant čete u Užičkom partizanskom odredu. Bio je heroj našeg naroda, a Rumljani mogu de se diče što je upravo u ovim krajevima proveo deo života. Baš iz tog razloga osnovcima škole koja nosi njegovo ne manjka znanja o ovom heroju.

ruma

Pre učiteljske škole u Šapcu, Jerković je pohađao nekadašnju rumsku Gimnaziju, a u ovoj zgradi danas se nalazi osnovna škola koja nosi njegovo ime.

O životu Dušana Jerkovića, ali i njegovim bavljenjem učiteljskom profesijom osnovci najčešće slušaju na časovima istorije, a ovaj heroj posthumno je proglašen narodnim herojem 25. septembra 1944. godine.

Osim škole u Rumi, Dušanovo ime nosi osnovna škola u Inđiji i još četiri škole u Srbiji, dok mu se Ruma odužila nazivom ulice u selu Buđanovci, u kom je neko vreme živeo sa porodicom.